23 STUDIJE O LOW-CARB I LOW-FAT PREHRANI
Puno se rasprava vodi o „ugljikohidrati vs masti“. Neki ljudi vjeruju da je velika količina masti u prehrani glavni razlog mnogih zdravstvenih problema, posebice srčanih bolesti. A to je i strana koju drže večina glavnih zdravstvenih organizacija. Te organizacije općenito preporučuju da bismo trebali ograničiti masti na manje od 30% od ukupnih kalorija unesenih tokom dana (low-fat prehrana). Međutim, u proteklih 11 godina sve veći broj studija dovodi u pitanje low-fat način prehrane. Mnogi zdravstveni stručnjaci sada vjeruju kako je prehrana s niskom razinom ugljikohidrata (večom razinom masti i proteina) mnogo bolja opcija u liječenju pretilosti i drugih kroničnih, „zapadnih“ bolesti. U ovom su članku analizirani podaci iz 23 studije, uspoređujući low-carb i low-fat načine prehrane. Sve studije objavljene su u uglednim časopisima.
STUDIJE
Većina studija provodi se na osobama sa zdravstvenim problemima, uključujući debljinu/pretilost, diabetes tipa II i metabolički sindrom. Imajte na umu kako su to najveći zdravstveni problemi u svijetu. Glavni izmjereni rezultati obično su gubitak težine, a također se snizuje ukupni kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliceridi i razina šećera u krvi.
1. Foster GD, Nasumično ispitivanje utjecaja low-carb prehrane na pretilost. New England Journal of Medicine, 2003.
Detalji: 63 osobe nasumično su podijeljene u low-fat grupu i low-carb grupu. Low-fat grupa bila je kalorijski ograničena. Ova studija trajala je 12 mjeseci.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je više na težini, 7,3% ukupne tjelesne težine, u usporedbi sa low-fat grupom koja je izgubila 4,5%. Razlika je statistički bila značajnija nakon 3 i 6 mjeseca, ali ne i nakon 12 mjeseci.
Zaključak: Veći gubitak kilograma zabilježen je u low-carb grupi nakon 3 i 6 mjeseci, no ne i nakon 12 mjeseci. Low-carb grupa imala je znatnija poboljšanja u trigliceridima i HDL kolesterolu, a ostali biomarkeri bili su slični među grupama.

2. Samaha FF, Low-carb u usporedbi s low-fat načinom prehrane u teškoj pretilosti, New England Journal of Medicine, 2003.
Detalji: 132 osobe koje pate od teške pretilosti (vrijednost BMI oko 43) nasumično su podijeljeni u low-fat grupu i low-carb grupu. Mnogi od ispitanika imali su metabolički sindrom ili dijatebetes tipa II. Low-fat grupa ispitanika bila je kalorijski ograničena. Trajanje studije bilo je 6 mjeseci.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je u prosjeku 5,8kg, dok je low-fat grupa izgubila samo 1,9kg. Razlika je bila statistički značajna.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je značajno više na težini (oko 3 puta više). Također postojala je statistički značajna razlika u nekoliko biomarkera:
– trigliceridi su pali za 38mg/dL u LC grupi, u usporedbi sa 7mg/dL u LF grupi
– osjetljivost inzulina poboljšana je na LC, malo se pogoršala na LF
– razina glukoze u krvi postala je manja za 26 mg/dL u LC grupi, a samo za 5 mg/dL u LF grupi
– razina inzulina smanjila se za 27% LC grupi, ali lagano se povećala u LF grupi.
Sve u svemu, low-carb prehrana imala je znatno povoljnije učinke na težinu i ključne biomarkere u ovoj skupini teško pretilih pojedinaca.
3. Sondike SB, Učinci low-carb načina prehrane na gubitak kilograma i kardiovaskularni rizik u pretilih adolescenata. The Journal of Pediatrics, 2003.
Detalji: 30 pretilih adolescenata nasumično su podijeljeni u dvije grupe, low-carb i low-fat grupu. Studija je trajala 12 tjedana. Nijednoj grupi nisu bile ograničene kalorije.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 9,9kg, dok je low-fat grupa izgubila 4,1kg. Razlika je znatno vidljiva.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je znatno više na težini (2,3 puta više) te je značajno smanjila trigliceride i non-HDL kolesterol. Ukupni kolesterol i LDL kolesterol smanjio se samo u low-fat grupi.
4. Brehm BJ, Nasumično ispitivanje utjecaja prehrane sa vrlo niskim udjelom ugljikohidrata i low-fat načina prehrane na utjecaj tjelesne težine i kardiovaskularne čimbenike rizika kod zdravih žena. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.
Detalji: 53 zdrave, no pretile žene nasumično su raspoređene u low-fat i low-carb grupu prehrane. Low-fat grupa bila je kalorijski ograničena. Studija je trajala 6 mjeseci.
Gubitak kilograma: Ispitanice u low-carb grupi izgubile su u prosjeku 8,5kg, dok su ispitanice u low-fat grupi izgubile oko 3,9kg. Značajna razlika je vidljiva nakon 6 mjeseci.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je više kilograma te je imala značajna smanjenja triglicerida u krvi. HDL kolesterol blago se poboljšao u obje grupe.
5. Aude YW, Nacionalni program prehrane kod povišeog kolesterola vs. prehrana sa smanjenim ugljikohidratima, povećanim proteinima i mononezasićenim mastima. Archives of Internal Medicine, 2004.
Detalji: 60 ispitanika sa prekomjernom tjelesnom težinom nasumično su raspoređeni u low-carb način prehrane koji je uključivao visoki udio mononezasićenih masti, te u low-fat način prehrane temeljen na National Cholesterol Education Program (NCEP). Obje su grupe bile kalorijski ograničene, a studija je trajala 12 tjedana.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je u prosjeku 6,2kg, dok je low-fat grupa izgubila 3,4kg.
Zaključak: Low-carb grupa izgubila je 1,8 puta više na težini. Također su se dogodile neke promjene u biomarkerima koje treba istaknuti:
Odnos struka i bokova je pokazatelj abdominalne masnoće. Ovaj pokazatelj pomalo se poboljšao u low-carb grupi, ali ne i u low-fat grupi.
Ukupni kolesterol poboljšao se u obje grupe.
Trigliceridi su se smanjili za 42 mg/dL u low-carb grupi, za razliku od 15,3 mg/dL u low-fat grupi.
Veličina LDL čestica povećana je za 4,8 nm, a postotak malog, gustog LDL-a smanjio se za 6,1% u LC skupini, dok nije bilo značajne razlike u LF skupini.
Sve u svemu, low-carb skupina izgubila je mnogo više na težini i ostvarila veća poboljšanja u nekoliko važnih faktora rizika kod kardiovaskularnih bolesti.
6. Yancy WS Jr, Low-carb ketogena prehrana vs. low-fat prehrana kod liječenja pretilosti i hiperlipidemije. Annals of Internal Medicine, 2004.
Detalji: 20 pretilih ispitanika sa povišenim lipidima u krvi nasumično su raspoređeni u low-carb ili u low-fat grupu. Low-fat grupa bila je kalorijski ograničena. Studija je trajala 24 tjedna.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 9,4kg, a low-fat grupa 4,8kg.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je znatno veći broj kilograma i imala je bolji napredak triglicerida i HDL kolesterola.
7. JS Volek, Usporedba učinka low-carb i low-fat prehrana sa ograničenim brojem kalorija na gubitak kilograma kod pretilih muškaraca i žena. Nutrition & Metabolism (London), 2004.
Detalji: 28 pretilih muškaraca i žena nasumično su raspoređeni prvo u low-carb a zatim u low-fat grupu. Studija je trajala 30 dana (za žene), i 50 dana (za muškarce) za svaku od prehrana. Obje prehrane su bile kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa je izgubila znatno veći broj kilograma, osobito muškarci. Unatoč tome što su konzumirali veći broj kalorija nego muškarci u low-fat grupi.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je veći broj kilograma. Muškarci koji su bili na low-carb prehrani izgubili su tri puta više abdominalne masnoće od muškaraca koji su bili na low-fat prehrani.
8. Meckling KA, Usporedba gubitka kilograma na low-carb prehrani i low-fat prehrani, i usporedba rizičnih faktora za dijabetes i kardiovaskularne bolesti kod pretilih muškaraca i žena. The Journal of Clinical Endocrynology & Metabolism, 2004.
Detalji: 40 pretilih ispitanika nasumično su podijeljeni u low-carb i low-fat grupu. Studija je trajala 10 tjedana, a kalorijski unos bio je izjednačen.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 7,0 kg a low-fat grupa 6,8 kg. Razlika u gubitku kilograma nije bila statistički značajna.
Zaključak: Obje grupe izgubile su sličan broj kilograma.
Još nekoliko značajnih razlika u biomarkerima:
– krvni tlak smanjio se u obje grupe, sistolički i diastolički.
– ukupni i LDL kolesterol smanjio se samo u LF grupi.
– trigliceridi su se smanjili u obje grupe.
– HDL kolesterol povećao se u LC grupi, a smanjio se u LF grupi.
– šećer u krvi smanjio se u obje grupe, ali samo je u LC grupi poboljšana osjetljivost inzulina.
9. Nickols-Richardson SM, Osjećaj gladi je niži a gubitak kilograma je veći kod pretilih žena koje su u predmenopauzi kada konzumiraju low-carb high-protein prehranu ili high-carb low-fat. Journal of the American Dietetic Association, 2005.
Detalji: 28 pretilih žena koje se nalaze u predmenopauzi konzumirale su ili low-carb ili low-fat način prehrane 12 tjedana. Low-fat grupa bila je kalorijski ograničena.
Gubitak kilograma: Žene u low-carb grupi izgubile su 6,4kg, za razliku od low-fat grupe, gdje su žene izgubile 4,2kg.
Zaključak: Low-carb prehrana uzrokovala je znatno veći gubitak kilograma i smanjenje gladi u usporedbi sa prehranom sa niskim udjelom masti.
10. Daly ME, Kratkoročni učinci restrikcije unosa ugljikohidrata kod dijabetesa tipa II. Diabetic Medicine, 2006.
Detalji: 102 pacijenta sa dijabetesom tipa II nasumično su raspoređeni u low-carb ili low-fat grupu na 3 mjeseca. Low-fat grupi bilo je naloženo da smanje veličinu porcija.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 3,55kg, a low-fat samo 0,92kg.
Zaključak: Low-carb grupa izgubila je više kilograma nego low-fat grupa. Također je došlo do velikog poboljšanja u ukupnom kolesterolu kod članova low-carb grupe. Između grupa nije bilo razlike u trigliceridima, razini šečera u krvi kao ni krvnom tlaku.
11. McClernon FJ, Učinci ketogene prehrane i low-fat prehrane na raspoloženje, osjećaj gladi i ostalih simptoma. Obesity (Silver Spring), 2007.
Detalji: 119 pretilih osoba bile su raspoređene u grupe koje su se hranile prema low-carb ketogenoj prehrani ili prehrani sa ograničenim unosom kalorija. Istraživanje je trajalo 6 mjeseci.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 12,9kg, a low-fat samo 6,7kg.
Zaključak: Low-carb grupa izgubila je gotovo dvostruki broj kilograma te su imali manji osjećaj gladi.
12. Gardner CD, Usporedba prehrana: Atkins, U Zoni, Ornish i LEARN, na promjenu broja kilograma te moguću povezanost rizičnih faktora kod pretili žena u premenopauzi, The Journal of The American Association, 2007.
Detalji: 311 pretilih/debelih žena u premenopauzi svrstano je u 4 skupine prehrana: low-carb Atkinsonovu, low-fat vegetarijansku Ornish, U Zoni i LEARN prehranu. U Zoni i LEARN bile su kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: U 12 mjeseci Atkinsonova grupa izgubila je najviše kilograma – 4,7. Ornish grupa izgubila je 2,2kg, U Zoni 1,6kg, a LEARN 2,6kg.

Zaključak: Atkinsonova grupa izgubila je najviše kilograma, a također je poboljšala krvni tlak, trigliceride i HDL. LEARN i Ornish grupa pokazala je smanjenje LDL kolesterola u prva dva mjeseca, no kasnije su efekti smanjeni.
13. Halyburton AK, Low carb i high-carb prehrane imaju sličan efekt na raspoloženje ali ne i na kognitivne izvedbe, American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
Detalji: 93 pretilih/debelih osoba raspoređene su u low-carb, high-fat prehranu ili low-fat, high-carb prehranu na 8 tjedana. Obje grupe bile su kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 7,8kg, a low-fat grupa 6,4kg.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je više kilograma. Obje grupe pokazale su slično poboljšanje u raspoloženju, ali brzina spoznaje/razmišljanja poboljšala se na low-fat prehrani.
14. Dyson PA, Low-carb prehrana učinkovitija je u skidanju kilograma nego zdrava prehrana, i kod dijabetičara i ne-dijabetičara. Diabetic Medicine, 2007.
Detalji: 13 osoba sa dijabetesom i 13 osoba koje nemaju dijabetes, raspoređene su u low-carb grupu i grupu „zdrava prehrana“ koju je preporučila The Diabetes UK udruga (low-fat prehrana sa ograničenim unosom kalorija). Studija je trajala 3 mjeseca.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 6,9kg u usporedbi sa 2,1kg koje je izgubila low-fat grupa.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je više kilograma, oko 3 puta više. Nije bilo razlike u bilo kojem drugom markeru između grupa.
15. Westman, EC. Efekti low-carb ketogene prehrane u odnosu na low-GI prehranu na kontrolu glikemija u dijabetesu tip II. Nutrition & Metabolism (London), 2008.
Detalji: 84 pretile osobe sa dijabetesom tip II raspoređene su na low-carb ketogenu prehranu i na kalorijski ograničenu low-glikemijsku prehranu. Studija je trajala 24 tjedna.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je više kilograma – 11,1, u usporedbi sa low-glikemijskom grupom koja je izgubila 6,9kg.
Zaključak: Osim što je low-carb grupa izgubila značajno više kilograma, primjećene su i sljedeće važne razlike:
– hemoglobin A1C snizio se za 1,5% u LC grupi, a u LG 0,5%
– HDL kolesterol povećao se u LC grupi, za 5,6mg/dL
– ljekovi za dijabetes su ili smanjeni ili izbačeni kod 95,2% ispitanika u LC grupi, u usporedbi sa 62% njih u LG grupi
– mnogi drugi zdravstveni markeri kao što je krvni tlak i trigliceridi, poboljšali su se u obje grupe.
16. Shai I. Gubitak kilograma na low-carb prehrani, Mediteranskoj ili low-fat prehrani. New England Journal of Medicine, 2008.
Detalji: 322 pretilih osoba podijeljeni su na tri različite prehrane: low-carb, kalorijski ograničenu low-fat prehranu i Mediteransku prehranu. Studija je trajala 2 godine.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 4,7kg, low-fat grupa 2,9kg, a grupa na Mediteranskoj prehrani izgubila je 4,4kg.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je znatno više kilograma od low-fat grupe te je imala znatno poboljšanje u HDL kolesterolu i trigliceridima.
17. Keogh JB. Učinci gubitka kilograma na low-carb prehrani na endotelne funkcije i markere rizika kardio-vaskularnih bolesti kod osoba s abdominalnom težinom. American Journal of Clinical Nutrition, 2008.
Detalji: 107 osoba s abdominalnom debljinom raspoređeni su na low-carb i low-fat prehranu. Obje grupe bile su kalorijski ograničene, a studija je trajala 8 tjedana.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 7,9% tjelesne težine, u usporedbi sa low-fat grupom koja je izgubila 6,5%.
Zaključak: Low-carb grupa izgubila je više kilograma. Nije bilo razlike između skupina u Flow Mediated Dilation ili bilo kojim drugim markerima endotelnih fukcija (oblog krvnih žila). Nije bilo razlike u zajedničkim čimbenicima rizika među skupinama.
18. Tay J. Metabolički efekt gubitka kilograma na very-low-carb prehrani u usporedbi sa isocaloric high-carb kod abdominalno pretilih osoba. Journal of The American College of Cardiology, 2008.
Detalji: 88 osoba sa abdominalnom debljinom raspoređeno je na low-carb i low-fat prehranu na 24 tjedna. Obje prehrane bile su kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je u prosjeku 11,9 kg, a low-fat grupa 10,1 kg.

Zaključak: Low-carb grupa izgubila je više kilograma. Trigliceridi, HDL, C-reaktivni protein, inzulin, osjetljivost inzulina i krvni tlak poboljšali su se u obje skupine. Ukupni i LDL kolesterol poboljšao se samo u low-fat grupi.
19. Volek JS. Restrikcija uglikohidrata ima bolji utjecaj na metabolički sindrom od low-fat prehrane. Lipids, 2009.
Detalji: 40 osoba sa povišenim rizikom faktora za kardio-vaskularne bolesti raspoređeni su na low-carb i low-fat prehranu na 12 tjedana. Obje grupe bile su kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 10,1 kg, a low-fat grupa 5,2 kg.
Zaključak: Low-carb grupa izgubila je gotovo dvostruko više kilograma od low-fat grupe, unatoč tome što su konzumirali isti broj kalorija.
Ova je studija posebno zanimljiva s obzirom da su grupe konzumirale jednaki broj kalorija te su mjerile razne markere. Nekoliko stvari je bitno spomenuti:
– trigliceridi su se snizili za 107 mg/dL na LC prehrani, a 36 mg/dL na LF prehrani.
– HDL kolesterol povećao se za 4 mg/dL na LC prehrani, a na LF prehrani se smanjio za mg/dL.
– Apoliprotein B pao je za 11 na LC prehrani, a na LF samo za 2.
– veličina LDL čestica povečana je na LC, a na LF je ostao isti.
20. Brinkworth GD. Dugoročni učinci gubitka kilograma na prehrani sa vrlo niskim unosom ugljikohidrata u uspredbi sa isokaloričnom low-fat prehranom nakon 12 mjeseci. American Journal of Clinical Nutrition, 2009.
Detalji: 118 osoba sa abdominalnom debljinom raspoređeni su na low-carb i low-fat prehranu na 1 godinu. Obje grupe bile su kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 14,5kg, a low-fat grupa 11,5kg.

Zaljučak: Low-carb grupa imala je znatna poboljšanja kod triglicerida i veća povećanja HDL i LDL kolesterola, u usporedbi sa low-fat grupom.
21. Hernandez. Nedostatak suzbijanja cirkulirajučih slobodnih masnih kiselina i hiperkolesterolemije za vrijeme gubitka kilograma na high-fat, low-carb prehrani. American Journal of Clinical Nutrition, 2010.
Detalji: 32 pretile osobe raspoređene su na low-carb ili kalorijski ograničenu low-fat prehranu na 6 tjedana.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 6,2 kg, a low-fat grupa ,0 kg.
Zaključak: Low-carb grupa imala je veći pad triglicerida (43,6 mg/dL) od low-fat grupe (26,9 mg/dL). LDL i HDL smanjio se samo u low-fat grupi.
22. Krebs NF, et al. Efikasnost i sigurnost prehrane sa visokim unosom proteina i niskim unosom ugljikohidrata na gubitak kilograma kod teško pretilih adolescenata. Journal of Pediatrics, 2010.
Detalji: 46 osoba raspoređeni su na low-carb ili low-fat prehranu na 36 tjedana. Low-fat grupa bila je kalorijski ograničena.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je više kilograma te je imala veće smanjenje BMI od low-fat grupe.

Zaključak: Osim što je low-carb grupa izgubila više kilograma, mnogi biomarkeri poboljšali su se u obje grupe.
23. Guldbrand. Kod dijabetesa tip II, sličan gubitak kilograma pojavljuje se pri provođenju low-carb i low-fat prehrane. Diabetologija, 2012.
Detalji: 61 osoba sa dijabetesom tip II raspoređena je na low-carb i low-fat prehranu na 2 godine. Obje prehrane bile su kalorijski ograničene.
Gubitak kilograma: Low-carb grupa izgubila je 3,1 kg, a low-fat grupa 3,6kg.
Zaključak: Između grupa nije bilo velike razlike u gubitku kilograma i uobičajenih faktora rizika. Nakon 6 mjeseci u low-carb grupi došlo je do značajnog poboljšanja kontrole glikemija, ali se ponovno smanjio kada su nakon 24 mjeseca osobe počele ponovno konzumirati ugljikohidrate.
Gubitak kilograma
U nastavku se nalazi graf koji pokazuje razliku u gubitku kilograma između studija.

Večina studija pokazuje kako su ispitanici koji su bili na low-carb prehrani izgubili više kilograma. Još je nekoliko različitih faktora važno spomenuti:
– low-carb grupe često su izgubile 2-3 puta više kilograma od low-fat grupa
– u večini slučajeva kalorije su bile ograničene u low-fat grupama, dok su low-carb grupe jele koliko su htjele.
– čak i kada su kalorije bile ograničene u obje grupe, low-carb grupe su gubile više kilograma.
– samo jedna studija je pokazala kako je low-fat grupa izgubila više kilograma od low-carb grupe (23).
– u nekoliko studija gubitak kilograma bio je največi samo u početku. Nakon što su se s vremenom ljudi prestali držati prehrane, kilogrami su se počeli vraćati.
– kada su istraživači promatrali samo abdominalnu debljinu, low-carb prehrane pokazale su očitu prednost (5, 7, 19).
Dva najvažnija razloga zašto su low-carb prehrane tako učinkovite u gubitku kilograma su relativno visoki udio proteina, kao i smanjenje apetita s vremenom. Što automatski vodi do smanjenog unosa kalorija.
LDL kolesterol
Unatoč zabrinutosti mnogih ljudi, low-carb prehrana generalno ne podiže ukupni i LDL kolesterol. Low-fat prehrane obično snižavaju ukupni i LDL kolesterol, no to je obično samo privremeni učinak. Nakon 6 do 12 mjeseci nema značajne statističke razlike. Bilo je nekih posebnih izvješća liječnika koji liječe pacijente low-carb prehranom, da mogu dovesti do povećanja LDL kolesterola i nekih naprednih lipidnih markera kod malog postotka pojedinaca. Međutim, nijedna od ovih studija nije pokazala takav štetan učinak. Nekoliko studija u kojima se promatralo napredne lipidne markere pokazali su poboljšanje (5, 19).
HDL kolesterol
Jedan od najboljih načina za povećanje HDL kolesterola je unos više masnoća. Stoga, nije iznenađujuće vidjeti kako low-carb prehrane podižu HDL više od low-fat prehrana. Viša razina HDL- a povezuje se sa poboljšanim metaboličkim zdravljem i nižim rizikom od kardio-vaskularnih bolesti. Niska razina HDL-a jedan je od ključnih pokazatelja metaboličkog sindroma. 18 od 23 satudije pokazale su promjene u razini HDL kolesterola.

Možemo primjetiti kako low-carb prehrane generalno podižu razinu HDL kolesterola, dok se na low-fat prehrani ne mjenjaju, a u nekim slučajevima se čak i smanjuju.
Trigliceridi
Trigliceridi su važan kardio-vaskularan factor rizika i još jedan ključni simptom metaboličkog sindroma. Najbolji način smanjenja triglicerida je ograničenje unosa ugljikohidrata, posebice šećera. 19 od 23 studije pokazale su promjene u razini triglicerida u krvi.

Jasno je kako i low-carb i low-fat prehrane vode do smanjenja razine triglicerida, ali učinak je mnogo snažniji u low-carb grupama.
Šećer u krvi, inzulin i Diabetes Tip II
Kod ne-dijabetičara, šećer u krvi i inzulin poboljšali su se u obje grupe, a razlika je uglavnom bila mala. 3 studije uspoređivale su low-carb i low-fat prehrane kod pacijenata sa diabetesom tip II. Samo jedna od tih studija imala je dobru usklađenost i uspjeli su izbaciti dovoljno ugljikohidrata. To je dovelo do nekoliko različitih poboljšanja i do drastičnog smanjenja HbA1c, markera za razinu šećera u krvi (15). U ovom istraživanju, 90% pojedinaca u low-carb grupi uspjelo je smanjiti ili eliminirati lijekove za dijabetes.
Međutim, razlika u ostala dva istraživanja je mala zbog loše provedbe gdje su pojedinci konzumirali ugljikohidrate i to oko 30% od ukupno unesenih kalorija (10, 23).
Krvni tlak
Kada je bio mjeren, krvni tlak bio je niži u obje grupe.
Koliko ljudi je izdržalo do kraja?
Čest problem kod ovakvih studija je to što ljudi odustanu od prehrane i ispadnu iz studija prije nego su završene. Analiza postotka ljudi koji su izdržali do kraja studije u pojedinoj grupi. 19 od 23 studije pokazale su sljedeće:

Prosječan postotak ljudi koji su izdržali do kraja studije:
– prosjek u low-carb grupama: 79,51%.
– prosjek u low-fat grupama: 77,72%.
– razlika nije velika, no pokazuje kako low-carb prehrana nije teža u odnosu na druge prehrane.
– moguć razlog je to što low-carb prehrane smanjuju osjećaj gladi (9, 11), i ispitanici mogu jesti količinu hrane dok se ne zasite.
– ovo je važno istaknuti, zato što su low-fat prehrane obično kalorijski ograničene i zahtjevaju od ispitanika da važu hranu i broje kalorije.
– pojedinci također gube brže kilograme na low-carb prehrani, što im može dati dodatnu motivaciju za nastavak.
Štetni učinci?
Unatoč zabrinutosti mnogih zdravstvenih stručnjaka u prošlosti, nije bilo izvještaja o ozbiljnim nuspojavama koje se mogu pripisati prehrani. Sve u svemu, low-carb prehrana je bila dobro podnošljiva i imala je izvanredan sigurnosni profil.

